Du kommunikerer med din indretning

Kommunikation kan fungere på mange planer og antage mange former. Det er vi vist alle klar over. De fleste, der er på en arbejdsplads, går i skole eller på en anden uddannelsesinstitution, er medlem af en forening eller bare har deres plads i en familie ved, at vi stort set kommunikerer hele tiden. Hvad enten vi siger noget og dermed mere eller mindre direkte udtrykker, hvad vi mener, eller vi er tavse, er vi fuld gang med at kommunikere.

Selv et tilsyneladende neutralt fænomen som tegnsprog rummer mange lag af kommunikation og er ikke blot en formidling af et budskab fra en talende person til en ikke-hørende person.

Hvilken stil dyrker du i dit hjem?

Du kommunikerer også via din indretning af dit hjem eller din arbejdsplads. Lad os tage hjemmet først: Hvilken stil inden for indretning dyrker du, når du skal sætte en tone for dit hjem?

Her i Danmark finder vi masser af hjem, der er præget af den stringente, stramme skandinaviske stil med designermøbler, enkle farver og en måske lidt kølig indretning. Den understreger, at vi gerne vil vise vores omverden, at vi har sans for kvalitet og design, og at vi selv er mennesker, der holder af det enkle og det smukke.

Nogle går også efter en mere hyggelig og varm indretning. De bruger for eksempel tekstiler i deres hjem, så rammerne bliver knap så strenge, men er mere hyggelige og lune. Hvis du selv dyrker den stil, kan du sikkert lide lækre tæpper på gulvene, plaider i din sofa og smukke gardiner. Til dem hører også gardinkapper, som er prikken over i’et ved brug af gardiner. Gardinkapperne runder vinduet af, så det bliver en varm og smuk indramning af vinduet, der er broen mellem den lune stue og den ydre verden.

Om du vil trække gardinerne for og dermed lukke omverdenen ude, er nok et spørgsmål om temperament og beliggenheden af din bolig, men med smukke gardiner og gardinkapper har du i hvert fald muligheden.

Udefra ser et vindue med smukke gardiner og gardinkapper også hyggeligt ud og er med til at fortælle folk, at her bor der en person med sans for hjemmets lune hygge.

Dit arbejdsbord kommunikerer også til din omverden

Ligesom dit private hjem er en form for kommunikation, der sender signaler til din omverden om, hvem du er som person, er din arbejdsplads også et led i din kommunikation. Hvordan du indretter dit lille hjørne på din arbejdsplads giver dine kolleger et vigtigt fingerpeg om, hvordan du er som person. Har du billeder af dine børn og din partner stående på bordet? Hænger der børnetegninger på din opslagstavle? Eller er du helt stringent og har ingen private ting på dit skrivebord? Uanset hvad du vælger, så vælger du med din indretning af dit kontor eller dit kontorhjørne at sende nogle signaler, som kommunikerer med dine kolleger.