Kommunikation er mange ting – og ofte smutter det for os, når vi forsøger at tale sammen. Ofte handler det om, at vi ikke helt taler det samme sprog eller ikke har de samme termer, når vi vil udtrykke os, og derfor misforstår vi, hvad betydningen er, eller hvad hensigten med det sagte i virkeligheden var. Det gælder både på et abstrakt og følelsesmæssigt niveau i kommunikationen mellem mennesker, og når vi skal dele en interesse og tale om det, som den handler om.
Tag for eksempel vin, som er et emne, der interesserer stadig flere mennesker. Mange mennesker, der ikke rigtig har lært et sprog for at udtrykke smag, duft og sansning, kan have svært ved at sige, hvad de egentlig mener om den vin, de smager på. Så ender det med, at de siger, at de kan smage, om en vin er god eller dårlig, og at det er nok for dem. Men det er en stor glæde at kunne udtrykke sine smagsoplevelser, og smag er et omfattende kompleks, der ikke kun involverer de fysiske oplevelser.
Vinsproget er omfattende
For mange er det kompliceret at lære sproget omkring vin at kende og blive så fortrolig med det, at man kan give ordentlig udtryk for sine smagsoplevelser. Smager du for eksempel en lækker og sprudlende cava, kan det måske være vanskeligt at få alle nuancerne med, når du skal fortælle de andre i vinklubben, hvordan du synes, den smager.
Vil man for alvor lære vinens sprog og kunne udtrykke sine smagsoplevelser, er der kun én ting at gøre: Smage på en masse cava og andre typer vin og læse om de smagsnuancer, som andre har oplevet. Man skal snakke om vinen med sine venner i vinklubben, og efterhånden vil man få udviklet et sprog omkring det at smage, som man aktivt kan bruge. Det gælder ikke alene, når det drejer sig om at smage på en god cava – det gælder for alle typer vin.
Sproget omkring vin er omfattende og kompliceret, og det er præget af såvel ‘officielle’ smagsbetegnelser som mere personlige udtryk for, hvordan man oplever en smag. Når man taler om, at en vin smager ‘mineralsk’, refererer man til noget, som vinfolk er fælles om at forstå, og det gælder også udtryk som ‘cigarkasse’, ‘græs’ og andet, der ofte bruges som led i en smagsbeskrivelse. Dertil kommer de personlige smagsbetegnelser, som man hen ad vejen udvikler, når man får smagt sig gennem mange forskellige slags cava og andre vintyper.